friedrich_448.jpgKlokken handler om nogle folk i en by, der kan høre en klokkeklang fra skoven. De begynder at lede efter klokken, men opgiver hurtigt deres søgen. Der er konfirmander i byen, og disse beslutter sig for at finde klokken i skoven. Alle konfirmanderne drager af sted på nær tre. Flere og flere falder dog fra i løbet af historien af flere forskellige årsager. Til sidst er den eneste konfirmand, der leder efter klokken; kongesønnen. Han møder dog senere en fattig dreng på sin vej. Den fattige dreng er en af de konfirmander, der ikke drog af sted i begyndelsen af historien, han skulle nemlig afleverer sit konfirmationstøj og sine støvler. De to drenge kan ikke bestemme sig for, om de skal gå den ene eller anden vej, og derfor vælger de at splitte sig op og gå hver sin vej. De møder dog hinanden igen ved skovens ende, tager hinanden i hænderne og drager videre mens klokken klingerdem.
Klokken er fra universalromantikken, selvom den er skrevet i 1850. Dette vil sige, at vi ikke bare kan gå ud fra et årstal på teksten og dermed fastlægge en periode.Man må derfor kigge nærmere på tekstens indhold, og derigennem finde ud af, hvilken periode teksten hører til. I Universalromantikken er det centrale, at alt er et, der er en dybere mening bag alt, gud er i alt sit skaberværk og alt er beåndet.
Klokken beskriver udviklingen fra barn til voksen. Vi vælger alle forskellige veje, og det er også derfor, at konfirmanderne falder fra på forskellige tidspunkter i historien. De to konfirmander skal finde klokken for at udvikle sig og finde lykken, dvs. der er en dybere mening med alt vi fortager os. I sidste ende er det de to konfirmander der finder klokken, dette er fordi de bruger deres følelser og intuition.
Klokken symboliserer ånden eller gud, der er i naturen (panteisme) ”O den hele Natur var en stor hellig kirke” ”himmelen selv den store kuppel”. Når klokken bliver helliggjort kommer vi tættere på gud (monisme). Udover at klokken symboliserer ånden, der er i naturen, symboliserer den også, at alle kan opleve at blive et med naturen og derigennem komme tættere på Gud, om man så kommer fra fattige kår, hvor livet nogle gange kan føles meget hårdt, eller rigere familier hvor man nogle gange bliver båret på hænder og fødder. Det er meget idyllisk at fattig og rig arbejder sammen, da samfundet så helt anderledes ud i på dette tidspunkt.
Temaerne i klokken kan f.eks. være
  • Lykke selvom man er rig eller fattig
  • Barn til voksen
  • Ånden er i alt


Billede: Caspar David Friederich: Morgen (1821)